-->

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Οι κλίμακες του Σύμπαντος

Απολαύστε μια πλοήγηση στις κλίμακες του Σύμπαντος. Από το πιο μικρό υποατομικό σωματίδιο, μέχρι τα σμήνη των Γαλαξιών.
Ένας υπέροχος κόσμος.....

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Gapminder - Ένας παγκόσμιος χάρτης δεδομένων

Ένας διαδραστικός ζωντανός χάρτης, με δεδομένα που αφορούν διάφορους τομείς, υγεία, εκπάιδευση, πολιτική, οικονομία κ.λ.π., από όλες τις χώρες του κόσμου.
Δείτε την απεικόνιση των δεδομένω σαν διάγραμμα, ή σαν κουκίδες πάνω στον χάρτη.
Αλλάξτε τους άξονες και επιλέξτε τα δεδομένα που σας ενδιαφέρουν.
Επιλέξτε από τη λίστα των κρατών στα δεξιά, αυτά που θέλετε να επισημάνετε, και δείτε τον συσχετισμό των μεγεθών με τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου.
Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τα διαγράμματα που φτιάξατε, δημιουργώντας αυτομάτως μια συντομευμένη διεύθυνση στο bit.ly, να αποθηκεύσετε τα δεδομένα στον υπολογιστή σας σε μορφή λογιστικού φύλλου ή pdf.

Το Gapminder ξεκίνησε το 2005 από τη Στοκχόλμη, σαν ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και κατασκεύασε το λογισμικό Trendalyzer που χρησιμοποιείται για την οπτικοποίηση των δεδομένων. Λίγα χρόνια αργότερα, το λογισμικό εξαγοράστηκε από την Google.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκδοση που κατεβαίνει στον υπολογιστή σας, και λειτουργεί ακόμη και χωρίς σύνδεση internet.


Οι εκπαιδευτικές του διαστάσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Δείτε εδώ ένα σχετικό video για την αξιοποίηση του Gapminder.







Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

pTable - διαδραστικός περιοδικός πίνακας των στοιχείων



Ένας δικτυακός διαδραστικός περιοδικός πίνακας των στοιχείων, με διασύνδεση στην wikipedia, και στα ελληνικά.
Αξίζει να το χρησιμοποιήσετε στα μαθήματά σας.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Google Doodle: Heinrich Rudolf Hertz -115η επέτειος γέννησης

  Heinrich Rudolf Hertz: 115 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που γεννήθηκε ο γερμανός φυσικός Heinrich Hertz και η Google αλλάζει σήμερα το σήμα της, παίρνει τη μορφή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με χρώματα - μπλε, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο, τιμώντας εκείνον που έθεσε βάσεις για την ανάπτυξη του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του ραντάρ.

 
  Ο  Heinrich Hertz, γεννήθηκε πριν 115 χρόνια, στο Αμβούργο, στις 22 Φεβρουαρίου 1857.

  Πάνω στο έργο του και στις παρατηρήσεις του αναπτύχθηκε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το ραντάρ.
  Χονδρικά, τα πειράματα του Hertz εξηγούν την αντανάκλαση, τη διάθλαση, την πολικότητα, την αντικυμάτωση και την ταχύτητα των ηλεκτρικών κυμάτων. Τα πειράματά του βοήθησαν στην κατανόηση του ηλεκτρομαγνητισμού και η συσκευή του εξελίχθηκε περαιτέρω από τους συνεχιστές του.
  Ο φυσικός αυτός εργάστηκε πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και προς τιμή του πήρε το όνομά του η μονάδα της συχνότητας, το Hertz

Περισσότερα στο: Madata.gr

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Google Doodle - 200 χρόνια από τη γέννηση του Τσάρλς Ντίκενς

  Σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2012 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς και η Google τον τιμά με ένα doodle με φιγούρες της Βικτοριανής εποχής, φιγούρες που έζησαν μέσα στα μυθιστορήματα του.
  Πατέρας συγγραφικός του «Ολιβερ Τουίστ» και του «Νίκολας Νίκλεμπι», αγαπήθηκε πολύ από το κοινό του και κυρίως από το νεανικό κοινό που εξακολουθεί να μαγεύει σε όλο τον κόσμο. Πληθωρικός χαρακτήρας, είχε τον αυθορμητισμό ενός παιδιού και τις αδυναμίες ενός μεγάλου.
  Ο συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ.
  Όλα του τα βιβλία και κείμενα περιγράφουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις κοινωνικές αντιθέσεις σε μία βικτωριανή Αγγλία με μεγάλες ανισότητες: Με φτώχεια και εξαθλίωση για τους πολλούς και εντυπωσιακή και χλιδάτη ζωή για λίγους.
  Η ζωή του ήταν έντονη και αυτό αποτυπώθηκε στα βιβλία του: Αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά από πολύ μικρός σε ένα εργοστάσιο βερνικιών για να ξεπληρώσει τα χρέη του πατέρα όταν εκείνος βρέθηκε στη φυλακή.
  Η ζωή του αποτέλεσε το βασικό μυθοπλαστικό υλικό των έργων του, ειδικά στον «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ».

(Αναδημοσίευση από το Madata.gr)
Διαβάστε περισσότερα...